האם ניתן לנבא גרושין בזוגיות קיימת?לאילו דפוסי התנהגות כדאי לשים לב? ואיך זה קשור לפרשים?
המחקרים של ד"ר ג'ון גוטמן, אחד מהחוקרים המובילים בתחום הזוגיות, הציגו יכולת ניבוי של עד 90% לגבי גירושין בזוגות שנחקרו.
גוטמן והצוות שלו ניתחו את ההתנהגויות של הזוגות במהלך שיחות על נושאים טעונים. הם התמקדו בארבעת המנבאים המרכזיים של גירושין ("ארבעת הפרשים"): ביקורתיות, בוז, הגנתיות, והתנתקות (חסימה רגשית). בנוסף, הם שמו לב ליחס בין אינטראקציות חיוביות לשליליות – יחס של 5:1 נחשב קריטי לשמירה על זוגיות יציבה ובריאה.
"ארבעת הפרשים" הם ארבעה דפוסי התנהגות שמנבאים באופן חזק את הסיכון לגירושין. גוטמן קרא להם "ארבעת הפרשים של האפוקליפסה" על שם דימויות מספר ההתגלות של ארבעת הפרשים שמביאים חורבן. נרחיב על ארבעת הדפוסים:.
1. ביקורתיות (Criticism)
ביקורתיות היא כאשר אדם תוקף את אופיו של בן או בת הזוג במקום להתייחס להתנהגות מסוימת. ביקורתיות היא מתקפה אישית, ולא בקשה לשינוי התנהגותי ספציפי.
דוגמה: במקום לומר "אני מרגיש מאוכזב כשלא עשית את הכלים", אדם ביקורתי יגיד "אתה תמיד כל כך עצלן! אתה אף פעם לא עושה כלום!"
השפעה: ביקורתיות יוצרת דינמיקה שלילית של התקפות חוזרות ונשנות וגורמת לנזק ליחסים בטווח הארוך, בכך שהיא מערערת את תחושת הערך העצמי של בן או בת הזוג.
2. בוז (Contempt)
בוז נחשב לדפוס ההרסני ביותר מבין ארבעת הפרשים. הוא מבטא עליונות מוסרית או רגשית ומאופיין בשימוש בלגלוג, עין מתגלגלת, או אמירות פוגעניות שמטרתן להקטין את בן או בת הזוג.
דוגמה: אמירות כמו "אתה כל כך טיפש, אני לא מאמינה שאני נשואה לך" או שימוש בציניות ותגובות מזלזלות שמטרתן להראות עליונות.
השפעה: בוז הוא מנבא חזק במיוחד לגירושין. גוטמן מצא שמערכות יחסים שבהן יש בוז נוטות להיכשל יותר ממערכות יחסים אחרות, מכיוון שהוא הורס את הבסיס של כבוד הדדי, שהוא חיוני לכל מערכת יחסים בריאה.
3. הגנתיות (Defensiveness)
הגנתיות היא תגובה שמטרתה להרחיק אחריות ולהאשים את הצד השני. במקום להכיר בבעיה, אדם מגיב בהתקפה נגדית או בשימוש בהצטדקות.
דוגמה: כאשר אחד מבני הזוג מביע חוסר שביעות רצון ואומר "למה לא ניקית את הבית כמו שהבטחת?", התגובה ההגנתית תהיה "אני כל כך עסוק בעבודה, למה אתה תמיד מוצא על מה להתלונן?"
השפעה: הגנתיות מחמירה את הקונפליקט ומונעת כל אפשרות לפתרון יעיל. היא יוצרת תחושת תסכול ואי שביעות רצון אצל שני בני הזוג.
4. התנתקות (Stonewalling)
התנתקות היא דפוס התנהגות שבו אדם מתרחק מהשיחה ומנתק את הקשר עם בן הזוג. זה יכול לבוא לידי ביטוי בשתיקה, הימנעות מעין קשר, או פשוט יציאה מהחדר במהלך שיחה טעונה.
דוגמה: במהלך ויכוח, אחד מבני הזוג פשוט מפסיק לדבר, מפנה את גבו, או עוזב את החדר.
השפעה: התנתקות מחמירה את הרגשת הניכור והבדידות במערכת היחסים. היא מונעת פתרון בעיות ומובילה להצטברות של תסכול וכעס אצל שני הצדדים.
במקום להשתמש בביקורתיות, גוטמן ממליץ להשתמש בבקשות ממוקדות ובהבעת רגשות אישיים. במקום בוז, חשוב לפתח תקשורת של כבוד והערכה הדדית. במקום הגנתיות, יש לקחת אחריות ולנסות לפתור בעיות באופן בונה. ולבסוף, במקום התנתקות, יש לנסות לשמור על תקשורת פתוחה ורגועה, גם במצבי קונפליקט.
גוטמן מצא שכאשר בני זוג מודעים לארבעת הדפוסים הללו ומנסים להימנע מהם, הם יכולים לשפר את מערכת היחסים שלהם באופן משמעותי ולהפחית את הסיכון לגירושין.
Comments